Μεσογειακή διατροφή και η θέση του ψαριού στη διατροφική πυραμίδα
Ο όρος «μεσογειακή διατροφή» περιγράφει το διατροφικό μοντέλο που επικρατούσε στις χώρες της Μεσογείου και κυρίως στην Κρήτη και τη Νότια Ιταλία, στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Η ιδέα της μεσογειακής δίαιτας προέρχεται από τη «Μελέτη των επτά χωρών». Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν ότι, οι διατροφικές συνήθειες της Κρήτης, είναι αυτές που ευθύνονται για την καλή υγεία των κατοίκων της περιοχής και για το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής
Η ελληνική εκδοχή της μεσογειακής διατροφής χαρακτηρίζεται από:
- Υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής
- Υψηλή κατανάλωση δημητριακών, κυρίως ολικής αλέσεως
- Υψηλή κατανάλωση φυτικών ελαίων, κυρίως ελαιόλαδου
- Υψηλή έως μέτρια κατανάλωση ψαριών
- Καθημερινή κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων
- Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και των παραγώγων του
- Μέτρια κατανάλωση αλκοόλης, κυρίως με τη μορφή του κρασιού
- Περιστασιακή κατανάλωση γλυκισμάτων
Η θέση του ψαριού στη μεσογειακή πυραμίδα
Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής χωρίζεται σε επίπεδα ανάλογα με την προτεινόμενη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων:
- Καθημερινή κατανάλωση
Δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ελαιόλαδο, μπαχαρικά
- Εβδομαδιαία κατανάλωση
Ψάρια, αυγά, κόκκινο κρέας
- Περιστασιακή κατανάλωση
Ζάχαρη, γλυκά, σοκολάτες, καραμέλες και τα ποτά, χυμοί φρούτων με ζάχαρη, αναψυκτικά
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι «κανόνες» της μεσογειακής πυραμίδας προτείνουν δύο έως τρείς φορές την εβδομάδα την κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών. Επιπλέον, συνίσταται οι μισές μερίδες της εβδομάδας, να είναι λιπαρά ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Ο τόνος βρίσκεται στην κατηγορία των λιπαρών ψαριών
και είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά
Όπως όλα τα ψάρια έτσι και ο τόνος, προσφέρει στον οργανισμό ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα. Τέλος ενισχύει την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως A,D,E και K. Εντάσσοντας λοιπόν στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο τον τόνο, ακολουθούμε ορθά το μοτίβο της μεσογειακής πυραμίδας.
Συμπερασματικά, η ελληνική παραδοσιακή διατροφή, είναι ένα από τα γνωστότερα υγιεινά διατροφικά πρότυπα παγκοσμίως και έχει ανακηρυχθεί από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) ως «άυλο πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας».